Sebab Covid, Pesakit Lain Tak Dirawat


Perkataan dari pakar bedah perunding hari ini: “Saya kehilangan begitu banyak pesakit bukan kerana Covid, tetapi kerana Covid.” Fakta yang tidak difahami oleh kebanyakan pekerja kesihatan di luar komuniti.

Tumpuan 110% berita hari ini adalah pada nombor Covid, pesakit, gejala, kelompok, zon, PKP, jarak jauh dll. Tetapi tidak banyak yang tahu bahawa kita harus menangguhkan janji temu, pembedahan, penyelidikan, rawatan kerana wabak itu.

Penyakit lain tidak akan hilang. Terutama barah. Beban kerja kita tidak pernah dan tidak akan dapat dikurangkan. “overworked” adalah pernyataan yang tidak adil berbanding hakikat sebenar, apalagi “underpaid“.

Begitu banyak pesakit terpaksa dirawat kerana masa dan peluang yang terbatas setelah realiti baru. Covid ada di sini untuk tinggal – sekurang-kurangnya untuk satu tahun lagi. Ini adalah masa yang sangat buruk untuk didiagnosis dengan penyakit.

Kami cuba memperbaiki. Kami berkorban. Untuk meringankan penderitaan mereka yang telah kita sumpah untuk melindungi. Kami cuba. Walaupun masalah itu berpunca daripada masyarakat. Kami mengorbankan diri, untuk melindungi masyarakat. Paling tidak yang boleh anda lakukan adalah mengikuti SOP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *