Pengganti Benjamin Netanyahu: Sama Kejam atau Lebih Zalim

Perjanjian antara koalisi parti pembangkang Yair Lapid, wakil Parti Yesh Atid (sentris) dan Naftali Bennett dari Parti Yamina (nasionalis sayap kanan), dan beberapa parti lain:

  • Kahol Lavan (sentris) – diketuai oleh Benny Gantz
  • Israel Beiteinu (nasionalis kanan- sayap kanan) – dipimpin oleh Avigdor Lieberman
  • Buruh (sosial-demokratik) – diketuai oleh Merav Michaeli
  • Harapan Baru (sayap kanan) – diketuai oleh Gideon Sa’ar
  • Meretz (sayap kiri, demokratik sosialis) – diketuai oleh Nitzan Horowitz
  • Raam (Arab Islamis) – diketuai oleh Mansour Abbas

telah membentuk kerajaan. Berdasarkan perjanjian mereka Bennett yang akan menjadi Perdana Menteri dahulu kemudian diikuti Lapid.

Naftali Bennett Bakal PM Israel yang baru

1. Bennett pernah dianggap sebagai anak didik Netanyahu, sebagai ketua staf dari tahun 2006 hingga 2008, hingga gandingan itu jatuh. Dia meninggalkan parti Likud Netanyahu dan bergabung dengan parti Rumah Yahudi sebuah parti nasionalis agama sayap kanan, yang memasuki parlimen setelah berjaya pada pilihan raya 2013.

2. Dia terus berkhidmat sebagai menteri di setiap pemerintahan koalisi hingga 2019, ketika pakatan New Right yang baru dibentuknya gagal memenangi sebarang kerusi dalam pemilihan tahun itu. Hanya 11 bulan kemudian, Bennett membalikkan kerugian itu, kembali ke parlimen sebagai ketua Yamina (bahasa Ibrani untuk “ke kanan”).

3. Seringkali dilabel sebagai ultra nasionalis (dia telah menggambarkan dirinya sebagai “lebih kanan” daripada Netanyahu), Naftali Bennett bersuara dalam menyokong Israel sebagai negara bangsa Yahudi dan tuntutan sejarah dan agama Yahudi ke Tebing Barat, Jerusalem Timur dan Bukit Golan Syria – wilayah yang diduduki oleh Israel sejak perang Timur Tengah 1967.

4. Bennett menolak gagasan penubuhan sebuah negara Palestin di samping Israel – apa yang disebut penyelesaian dua negara untuk konflik Israel-Palestin (isu yang disamakannya dengan “serpihan di dalam jubur”) yang disokong oleh banyak masyarakat antarabangsa , termasuk Presiden AS Joe Biden.

“Selagi saya mempunyai kuasa dan kendali, saya tidak akan menyerahkan satu sentimeter tanah Tanah Israel. Muktamad,” katanya dalam wawancara pada Februari 2021.

5. Pada tahun 2018, Bennet pernah cakap kalau dia Menteri Pertahanan, dia akan keluarkan arahan tembak untuk bunuh (“shoot to kill”) kepada orang Palestin yang cuba merentas sempadan.

6. Bennett menyokong hukuman bunuh terhadap tahanan “teroris”. Dia juga pernah membuat kenyataan “Teroris wajar dibunuh.. Saya sendiri telah membunuh beberapa orang Arab dan tiada masalah pun”. Dia juga membantah gencatan senjata dengan penguasa Hamas di Gaza yang mengakhiri pertempuran di 2018. Kali terakhir hukuman mati dilaksanakan di Israel adalah terhadap arkitek Nazi, Adolf Eichmann di Jerusalem pada tahun 1961.

7. Awal tahun 2020 Bennett sebagai Menteri Pertahanan telah menghentikan ujian bagi covid 19 terhadap penduduk gaza.

8. Bennett menuduh Hamas dengan berkesan membunuh puluhan orang awamnya sendiri yang terbunuh dalam serangan udara Israel yang dilakukan sebagai tindak balas terhadap tembakan roket dari Gaza dalam permusuhan baru di Mei 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *