Nasib Bekas Perdana Menteri Selepas Dihukum Bersalah

Mahkamah Tinggi telah memutuskan Ahli Parlimen Pekan, Datuk Seri Najib Razak bersalah atas tiga tuduhan dalam perbicaraan SRC International.

  • Seksyen 23 penyelewengan kuasa : 12 tahun penjara dan RM210 juta denda.
  • Jenayah pecah amanah : 10 tahun penjara
  • Penggubahan wang haram : 10 tahun penjara

Semua hukuman akan berjalan serentak. Jadi, 12 tahun penjara dan jika gagal melunaskan denda, tambahan 5 tahun penjara.

Ini adalah salah satu daripada beberapa kes rasuah berprofil tinggi di mahkamah selama dua tahun terakhir dan yang pertama yang melibatkan bekas perdana menteri, untuk mencapai keputusan di Mahkamah Tinggi.

Sebilangan daripada anda mungkin tertanya-tanya mengenai implikasi undang-undang bagi seorang Ahli Parlimen yang didapati bersalah.

1. Apa akan berlaku ke atas status Najib sebagai Ahli Parlimen?

Artikel 48 (1) (e) Perlembagaan Persekutuan menyatakan bahwa anggota parlemen didiskualifikasi jika disabitkan dengan kesalahan dan dijatuhi hukuman penjara lebih dari satu tahun dan didenda lebih dari RM2,000 dan jika mereka belum menerima “pengampunan bebas . “

Tetapi peguam perlembagaan Lim Wei Jiet mengatakan pembatalan kelayakan itu mungkin tidak segera.

“Di bawah Artikel 48 (4) (b), jika disabitkan melebihi RM2,000 atau lebih atau hukuman penjara di atas satu tahun, selama MP itu mengajukan rayuan dalam waktu 14 hari, kerusinya tidak akan kosong.

“Pengosongan tempat duduk seperti itu hanya akan terjadi jika rayuan telah habis dan sabitan tersebut dijatuhkan oleh pengadilan rayuan”.

Jika MP gagal di peringkat Mahkamah Persekutuan setelah melalui Mahkamah Rayuan ketika mengemukakan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi, Lim setuju tetapi mengatakan tidak semestinya berakhir di Mahkamah Persekutuan kerana ada yang boleh memilih untuk tidak atau gagal untuk membuat rayuan lebih lanjut ke Mahkamah Persekutuan dalam 14 hari dari keputusan Mahkamah Rayuan.

Pasal 48 (4) (a) menunjukkan bahwa seorang anggota parlimen akan didiskualifikasi 14 hari dari tanggal dia dijatuhkan hukuman lebih dari RM2,000 atau lebih dari satu tahun, tetapi Pasal 48 (4) (b) memperuntukkan jika seorang MP merayu hukuman dalam masa 14 hari, MP hanya akan dibatalkan 14 hari dari ketika mahkamah memutuskan rayuan.

Sementara itu, Pasal 48 (4) (c) mengatur diskualifikasi anggota parlemen hanya setelah permohonan pengampunan diputuskan, jika MP telah mengajukan petisi tersebut.

Peguam perlembagaan Sivarasa Rasiah, yang merupakan anggota Parlimen Sungai Buloh, juga merujuk pada Artikel 48 (1) (e) dan 48 (4) Perlembagaan Persekutuan.

“Untuk anggota parlimen, selagi Parlimen tidak dibubarkan, dia tetap menjadi anggota parlimen sehingga dia menghabiskan rayuan terakhirnya terhadap sabitannya dan / atau permohonan pengampunan,” kata Sivarasa kepada Malay Mail .

Ringkasnya:   Seorang MP dapat tetap menjadi MP dan tidak akan segera didiskualifikasi, jika rayuan diajukan dalam waktu 14 hari dan rayuan tersebut sedang berlangsung.

2. Bagaimana dengan kelayakan untuk bertanding dalam pilihan raya akan datang?

Walaupun seorang ahli parlimen dapat bertahan di tempatnya selama dia mempunyai rayuan yang belum selesai di mahkamah, seseorang yang dijatuhkan hukuman denda lebih dari RM2,000 atau penjara lebih dari satu tahun tidak akan dibenarkan menjadi calon pilihan raya untuk kerusi persekutuan walaupun terdapat rayuan berterusan.

“Dari segi kelayakan untuk bertanding sebagai anggota parlimen, berdasarkan Artikel 48 (5), kesan dari sabitan tersebut akan segera berlaku walau apa pun rayuan yang diajukan,”.

Berdasarkan Fasal 48 (5), seseorang “segera” didiskualifikasi karena hukuman tersebut tidak dicalonkan, atau bertanding dalam pilihan raya atau diangkat ke Dewan Rakyat atau Dewan Negara.

Larangan sseperti itu akan berlangsung selama lima tahun, “Artikel 48 (3) pada dasarnya mengatakan seorang anggota parlimen setelah didiskualifikasi berdasarkan Pasal 48 (1) (e), tidak dapat mencalonkan diri sebagai anggota parlimen selama lima tahun dari tarikh hukumannya. “

Tetapi bagi seseorang yang dibebaskan setelah mengajukan rayuan, mereka akan mendapatkan kembali kelayakan untuk menjadi calon pilihan raya, “Jika mereka dibebaskan, mereka dapat dinominasikan untuk bertanding sebagai MP segera. Sudah tentu jika pilihan raya umum akan datang jauh dan dia gagal dalam pilihan raya terakhir, dia harus menunggu. “

Artikel 48 (3) menegaskan bahawa larangan bertanding dalam pilihan raya selama lima tahun berlangsung dari tarikh individu itu dibebaskan setelah menjalani hukuman penjara atau dari tarikh denda dikenakan jika hanya denda. Juga di bawah Artikel 48 (3), larangan lima tahun dikenakan kecuali pengampunan diberikan oleh Yang di-Pertuan Agong.

“Setelah Parlimen dibubarkan, anggota parlimen yang dihukum didiskualifikasi dari bertanding bahkan jika rayuan terakhir dan / atau permohonan pengampunannya masih belum selesai,” katanya ketika mengulas mengenai pengaruh peruntukan perlembagaan.

Ringkasnya: Ahli Parlimen atau mana-mana individu kehilangan kelayakan untuk bertanding dengan kadar segera, walaupun mereka mempunyai rayuan dan rayuan mereka terhadap hukuman tersebut masih belum diputuskan oleh pengadilan.

3. Bagaimana dengan kedudukan dalam parti politik?

Merujuk kepada Seksyen 9A Akta Pertubuhan mengenai apa yang akan berlaku sekiranya seseorang dijatuhi hukuman lebih dari RM2,000 atau lebih dari satu tahun penjara.

Individu seperti itu bahkan tidak boleh dipekerjakan atau menjadi penasihat parti politik: “Anggota Parlimen yang dihukum dengan hukuman tersebut juga dibatalkan untuk memegang jawatan dalam parti politik, dan menjadi penasihat atau pekerja.”

Pembatalan dari kedudukan mana-mana pihak adalah “segera”, tetapi menyatakan bahawa seseorang yang mempunyai rayuan boleh memohon kepada Pendaftar Pertubuhan di bawah Seksyen 9A (4) untuk dikecualikan dari pembatalan tersebut, dengan Pendaftar memiliki “budi bicara untuk berikan pengecualian dan berapa lama. “

Pembatalan jawatan tersebut berlaku untuk semua masyarakat berdaftar, dan bukan hanya parti politik.

Akta Kesatuan Sekerja 1959 dan Akta Profesion Undang-Undang 1976, mengesahkan bahawa jenis kesalahan yang disabitkan seseorang adalah relevan untuk menentukan sama ada mereka tidak boleh menjadi anggota kesatuan sekerja atau peguam: “Kerana menjadi sebahagian daripada perdagangan bersatu atau berlatih sebagai peguam, sabitan boleh mempengaruhi tetapi bergantung kepada kesalahan dll. Bukan larangan menyeluruh berdasarkan hukuman. “

Seseorang yang memegang jawatan dalam parti politik harus mengemukakan rayuan terhadap hukuman tersebut dan secara khusus meminta penangguhan hukuman untuk mengelakkan kehilangan kedudukan.

“Selagi mana tidak memenuhi syarat pembatalan jabatan pemegang jawatan, karena tidak ada Pasal 48 (4) (b) yang setara, saya percaya bahwa penangguhan harus diberikan secara khusus sementara menunggu rayuan untuk mencegah cuti pejabat itu.

“Jika penangguhan tidak diberikan, diskualifikasi adalah automatik,”

Di bawah Seksyen 9A, seseorang didiskualifikasi dan tidak akan menjadi atau kekal dalam masyarakat berdaftar termasuk parti politik dalam peranan sebagai pemegang jawatan, penasihat atau pekerja jika hukuman melintasi ambang penjara RM2,000 dan penjara satu tahun, dengan larangan tersebut juga berlangsung selama lima tahun dari pembebasan dari penjara atau dari tarikh denda itu dijatuhkan.

Juga di bawah Seksyen 9A, setelah Pendaftar memaklumkan kepada masyarakat mengenai pembatalan kelayakan mana-mana pemegang jawatan, penasihat atau pekerja, masyarakat tersebut diminta untuk segera melaksanakan penyingkiran tersebut.

Di bawah Seksyen 9A (6), adalah menjadi kesalahan untuk tetap atau menjadi pemegang jawatan masyarakat atau parti politik setelah didiskualifikasi atau melanggar apa-apa syarat atau syarat yang dikenakan oleh pendaftar ketika memberikan pengecualian untuk diskualifikasi, dengan hukumannya adalah maksimum penjara tiga tahun atau denda maksimum RM10,000 atau kedua-duanya.

Ringkasnya: Pembatalan segera dari memegang jawatan dalam parti politik walaupun terdapat rayuan berterusan terhadap hukuman denda lebih dari RM2,000 atau penjara lebih dari satu tahun, melainkan jika permohonan dibuat kepada Pendaftar Pertubuhan untuk pengecualian dan Pendaftar memberikan pengecualian dari pembatalan kelayakan (terma dan syarat mungkin berlaku, tempoh pengecualian hingga Pendaftar).

Sumber: Twitter Lim Wei Jiet dan Malay Mail

One thought on “Nasib Bekas Perdana Menteri Selepas Dihukum Bersalah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *