Memoir Bekas AG, Tommy Thomas Salahkan Tun M atas Kejatuhan PH

Bekas Peguam Negara, yang mengundurkan diri setelah kejatuhan pemerintahan Pakatan Harapan pada bulan Mac, sebelum ini telah mengambil tindakan mendiamkan diri tentang apa yang diperhatikannya di pusat pemerintahan ketika gabungan itu runtuh.

Namun, pandangan beliau dibongkarkan dalam memoir tulisan beliau yang baru sahaja diterbitkan.

Pada kemuncak memoir yang akan diterbitkan, yang merangkumi kariernya sebagai pengacara reformasi di Malaysia, dia mengungkap serangkaian fakta yang tidak diketahui sebelumnya yang menjelaskan pentingnya peristiwa itu.

Bab itu, yang dikatakan oleh Tommy Thomas membuatnya berasa sangat berat hati untuk ditulis kerana menghormati keseluruhan mantan perdana menteri itu. Bab itu menjelaskan mengapa dalam analisisnya, Dr Mahathir memegang tanggungjawab terbesar atas ledakan pemerintahan yang stabil.

“Saya mendapati ayat-ayat ini sukar ditulis. Berat hati saya untuk mengkritik Perdana Menteri yang telah melantik saya, dan berdiri di samping saya selama lebih dari dua puluh bulan walaupun terdapat serangan besar-besaran dari kaum yang memegang majoriti di Malaysia. Tetapi anak cucu akan menilai tiga keputusan yang diambil Tun Dr. Mahathir pada hari Isnin, 24 Februari 2020. “

Dalam nada yang sangat kecewa kerana naratifnya tetap menyentuh banyak waktu yang paling beremosi dan dramatik dalam sejarah Malaysia, Thomas telah membawa perspektif undang-undang yang mana menurut pandangannya Mahathir salah.

Sebagai AG pada masa itu dia mempunyai pandangan yang unik.

Kejatuhan PH

Kejutan pertama (atau “kejutan tergempar” seperti yang dijelaskan oleh Thomas) adalah ketika seorang rakan menghantar pesanan kepadanya pada pukul 1.30 tengah hari pada hari Isnin 24 Februari, sehari selepas Sheraton Move, untuk mengatakan bahawa Mahathir telah menyerahkan surat pengunduran diri kepada Raja.

Dia segera mengunjungi pejabat peribadi PM untuk mengetahui bahawa itu benar. Sehingga ketika itu, kata Thomas, dia ‘bongkak’ tentang telatah segelintir pembelot.

“Sekiranya ada ahli politik dalam sejarah moden di mana sahaja di dunia benar-benar fasih dengan ” kuasa ” pemerintah, itu adalah Tun Dr. Mahathir. Memang Tun sering dicirikan oleh pembangkang, bahagian media dan pengkritiknya sebagai diktator. Kekuasaannya berasal dari jawatannya sebagai Perdana Menteri. “

tulis Thomas, yang nampaknya menganggap penyerahan kuasa ini “sukar dijelaskan” .

Dengan teruknya, Thomas juga mengatakan bahawa hal itu ” tidak dapat dipertahankan ” kerana “ia menyebabkan kejatuhan pemerintahan PH, sehingga majoriti pengundi menzahirkan kekecewaan pada PRU14 …. seseorang hanya boleh mencirikannya sebagai tidak rasional. Memang pelik.

Walaupun, terdapat beberapa peluang untuk meredakan tindakan keterlaluan tersebut, kami belajar bahawa mereka digagalkan oleh keputusan ‘pelik’ selanjutnya oleh Tun M:

“Agong meminta Perdana Menteri untuk kekalkan jawatan. Namun, Perdana Menteri bersikap keras untuk mengundurkan diri, akhirnya Yang di-Pertuan Agong tiada pilihan selain menerima. Peletakan jawatan itu berkuatkuasa. “

Thomas kemudian menjelaskan secara terperinci mengenai sabotaj yang berlaku. Seperti yang dijelaskannya:

” Pada saat ini, adalah mengikut perlembagaan bagi Agong untuk melantik Timbalan Perdana Menteri, Wan Azizah Wan Ismail, sebagai pemangku Perdana Menteri untuk membenarkan pakatan PH yang memerintah memilih calon barunya untuk jawatan Perdana Menteri… pengunduran diri hanya terbatas pada pejabat itu, bukan seluruh kerajaan.

Agong terus bertindak mengikut perlembagaan dengan mahu melantik Wan Azizah sebagai Pemangku Perdana Menteri atau Perdana Menteri Sementara. Tun Dr. Mahathir mengemukakan namanya sendiri. Ini mungkin tak pernah disangka dalam politik moden.”

Oleh itu, setelah meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri Mahathir menuntut untuk dilantik semula sebagai Perdana Menteri sementara dan bukannya timbalannya seperti yang ditetapkan. Seperti yang dijelaskan oleh Tommy Thomas, Mahathir menggunakan kedudukan itu untuk melakukan tindakan bunuh diri politik ketiga bagi pihak pemerintah yang terpilih pada hari itu. Dia memecat seluruh Kabinet:

Tiga kesan daripada desakan Tun bahawa Kabinet mesti dibubarkan, yang harus diterima oleh Agong mengikut perlembagaan. Pertama, selama tiga minggu negara kita tidak mempunyai pemerintahan di peringkat eksekutif. Kedua, kabinet menteri dan timbalannya yang berjumlah kira-kira lima puluh tiba-tiba tanpa pekerjaan. Mereka melaporkan bekerja pada hari Isnin pagi dengan cara biasa. Mereka diberhentikan pada penghujung hari. Ketiga, itu membuat Tun sangat rentan kerana, dengan tindakannya sendiri, dia ditinggalkan sendirian dalam pemerintahan. Semua sokongannya hilang dalam beberapa minit. Keputusan ketiga yang tidak dapat dijelaskan dan tidak dapat dipertikaikan. Dan, tentu saja, luarbiasa. “

Thomas mengingatkan para pembaca bagaimana keadaan yang luar biasa pada masa itu menjadikan tindakan itu lebih tidak bertanggungjawab:

“Ada alasan yang praktikal mengapa menteri Kabinet tidak dilucutkan dari jawatan ketika seorang Perdana Menteri mengundurkan diri. Setiap negara memerlukan Pemerintahan untuk memerintah negara, walaupun jika itu adalah Pemerintah sementara sebelum pemilihan umum. Mereka menerajui kapal negara. Pada 24 Februari 2020, Malaysia, bersama dengan banyak negara di seluruh dunia, berada di puncak pandemik Covid. Negara sangat memerlukan kepemimpinan yang pintar. Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. Dzulkefly Ahmad telah melakukan kerja yang luar biasa dalam memerangi penyakit jangkitan yang sangat berbahaya. Bersama dengan Ketua Pengarah Kesihatan, Dato ‘Seri Dr. Noor Hisham bin Abdullah, kami mempunyai sepasang tangan yang selamat untuk memimpin tindak balas dari perspektif kesihatan. Menteri Dzulkefly mempunyai kepercayaan masyarakat. Pemecatannya adalah kerana kerana usaha lain yang tidak bertanggungjawab. “

Kerajaan Perpaduan, ‘Unity Government’

Dengan peraturan yang ditingkatkan, Thomas kemudian menjelaskan bagaimana pelanggaran selanjutnya berlaku. Bertindak sebagai penasihat pemerintah dia “memberitahu Yang di-Pertuan Agong bahawa satu-satunya kaedah yang betul dan tepat untuk memastikan keyakinan mana-mana orang yang mencari jawatan Perdana Menteri adalah di sidang Dewan Rakyat melalui perbahasan dan mengundi. Ini adalah satu-satunya kaedah melantik yang boleh menapis janji-palsu.”

Namun, seperti yang diketahui oleh semua rakyat Malaysia, perkara ini seterusnya tidak berlaku seterusnya. Pada petang 25 Februari, setelah pertemuan dengan Agong itu, Thomas mengatakan bahawa dia sekali lagi bertemu dengan perdana menteri sementara yang akan disambut dengan berita yang lebih pelik. Mahathir memaklumkan kepadanya bahawa dia mendapat sokongan bulat dari semua anggota Parlimen untuk tetap menjadi perdana menteri – “Saya segera bertanya: semua 222 anggota parlimen? Tun menjawab dengan tegas meyakinkan. “

Oleh itu, ia akan menjadi ‘pemerintahan perpaduan’ yang dihubungkan oleh Thomas. “Kedudukan parti menjadi tidak penting untuk pelantikan Kabinet. Tun akan mempunyai tangan bebas untuk melantik. “

Dipecat Untuk Menyenangkan PAS!

Ketika itulah seterusnya Mahathir meledakkan apa yang digambarkan oleh Thomas sebagai ‘bom’, iaitu kenyataan bahawa Tun telah bersetuju untuk memecatnya antara sebahagian syarat dari tawar-menawarnya dengan pemimpin blok pembangkang itu.

Hingga kini, telah diketahui secara umum bahawa Tommy Thomas hanya mengundurkan diri sebagai tindak balas atas pemergian perdana menteri yang telah melantiknya. Namun, untuk pertama kalinya kami belajar dari Thomas sendiri bahawa Mahathir telah meninggalkan Peguam Negaranya sendiri.

Dengan cara yang sama Tun menjelaskan kepada Thomas dalam pertemuan antara mereka bahawa pemimpin parti seperti Anwar Ibrahim dan Lim Guan Eng (yang mengetuai dua parti terbesar dalam gabungannya yang menang pada PRU15) kemungkinan tidak akan menjadi sebahagian daripada kabinet cadangannya bagi ‘Unity Government’.

“Tun kemudian meledakkan bom. Tun menyatakan bahawa pemimpin UMNO dan PAS yang telah menemuinya pada awal hari mempunyai dua syarat sebelum mereka bersetuju untuk bergabung dengan kerajaan perpaduan. Pertama, mereka mahu Lim Guan Eng disingkirkan sebagai Menteri Kewangan.

Kedua, mereka mahu saya disingkirkan sebagai AG. Tun mengatakan bahawa mereka sangat marah dengan keputusan saya baru-baru ini untuk menjatuhkan semua tuduhan terhadap semua suspek LTTE. Menurut mereka, ini adalah keputusan rasis saya. Oleh itu, Tun berkata saya harus pergi. Tun menjawab bahawa dia tidak akan memperbaharui kontrak saya apabila tamat pada bulan Jun 2020, tiga bulan lagi. “

Thomas pada mulanya bersetuju dengan tempoh pemberitahuan tiga bulan itu, tetapi perkara lain pula berlaku dalam perancangan Mahathir itu, setelah bangkit tindak balas marah oleh bekas sekutunya. Hakikatnya, seperti yang ditegaskan oleh buku itu, Anwar adalah calon yang mendapat undian terbanyak dari ahli parlimen ketika dikumpulkan oleh Agong pada keesokan harinya (92 berbanding 62 untuk Mahathir).

Parlimen tidak pernah dipanggil untuk menyelesaikan masalah itu dan Agong melantik pemberontak, Menteri Dalam Negeri, Muhyiddin (yang tidak mendapat satu suara) untuk membentuk pemerintahan minoriti.

“Kenyataan Tun Dr. Mahathir kepada saya pada hari sebelumnya bahawa semua 222 Ahli Parlimen telah menyatakan sokongan mereka kepadanya tidak menjadi kenyataan.”

memerhatikan Tommy Thomas yang kecewa. Sekali lagi, kesalahan terletak pada rancangan sombong Mahathir untuk menolak sekutu utama mereka daripada mempunyai peranan yang sah di dalam Kabinet:

“Pemimpin semua parti politik yang telah menghabiskan bertahun-tahun naik tangga dalam hirarki parti diberitahu bahawa mereka tidak dijamin jawatan Kabinet. Itu bertentangan dengan politik parti yang diamalkan di mana sahaja setiap masa. Pemimpin politik bercita-cita tinggi: mereka menginginkan jawatan Kabinet. Tidak ada yang tidak menghormati perkara itu. Lagi, perhitungan yang salah oleh Tun. “

Setelah berbulan-bulan kekeliruan meluas mengenai pergeseran pakatan yang menyebabkan kejatuhan kerajaan Mahathir, analisis secara langsung yang jelas ini menunjukkanwajar kesedihan yang dialami pegawai kanan undang-undang itu apabila dia dipersalahkan.

“Justice In The Wilderness”  oleh Tommy Thomas diterbitkan pada 30 Januari dan boleh didapati melalui Amazon dan kedai buku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *