Ku Nan Terlepas Hukuman Lebih Besar

Ahli Parlimen Putrajaya Tengku Adan (KuNan), semalam mengadakan majlis perkahwinan anaknya secara besar-besaran di hadapan Istana Keadilan Putrajaya. Perkara itu turut menimbulkan kecaman pelabagai pihak kerana tapak bangunan kehakiman digunakan sesuka hati oleh ahli parlimen Putrajaya itu.

Hari ini di bangunan yang sama dia dijatuhkan hukuman penjara 12 bulan dan denda RM 2 juta, sabit kesalahan di bawah Seksyen 165 Kanun Keseksaan atas tuduhan menerima rasuah berjumlah RM2 juta daripada Tan Sri Chai Kin Kong, empat tahun lalu.

Sebelum ini Ku Nan didakwa di bawah Seksyen 24(1) Akta MACC, yang membawa hukuman maksima 20 tahun telah pun digugurkan baru-baru ini.

Berikut kronologi laporan mahkamah oleh wartawan CNA, Pamella Lim.

9.35 pagi : Hakim Mohamed Zaini memasuki ruang mahkamah, dan sekarang akan membaca petikan penghakiman 80 halamannya.

Hakim Zaini bermula dengan resit Umno (laporan bukti ini dilampirkan di bawah). “Saya merasa ~ luar biasa ~ bahawa resitnya segar & baru, memandangkan ia dikeluarkan pada tahun 2016 dan disimpan di dompet Chai”. Ini antara bendera merah lain, katanya.

10 pagi : Hakim membuat keputusan, Tengku Adnan didapati * bersalah * kerana menerima rasuah RM2 juta. Mahkamah berehat selama 30 minit rehat, hukuman ketika kita menyambung semula.

10.10 pagi: Tengku Adnan berbual sebentar dengan ahli keluarga dan penyokong di mahkamah sebelum menyertai pasukan pembelaannya ketika mereka membincangkan mitigasi.

10.20 pagi: Isteri Tengku Adnan nampaknya agak kesal, meratap dengan keras di ruang pengadilan bagaimana dia seharusnya dipanggil sebagai saksi. “Saya ada bukti lah!”.

10.29 pagi: Mahkamah disambung semula. (Semua berlaku dengan pantas). Peguam pertahanan Tan Hock Chuan menyenaraikan faktor-faktor mitigasi – bukan jenayah keji, pesalah pertama kali, rekod bersih, melayani orang dalam pelbagai kapasiti selama 17 tahun.

Tindak balas terhadap petikan penghakiman yang mengatakan bahawa “tertuduh bukan bendahari Umno pada tahun 2016, oleh itu tidak menandakan dana pilihan raya kecil, terutama di negeri lain” .. peguam bela menjelaskan “itu bukan bagaimana jentera pilihan raya berfungsi”. Hakim mengatakan bahawa perkara tersebut dapat dikemukakan semasa rayuan.

Peguam mengemukakan hujah “slim majority of the ruling government“. Hakim menyela, dengan mengatakan “haruskah saya prihatin dengan situasi politik di negara ini?” Padan muka dengan mulut ke mulut Peguam meminta pertimbangan diberikan kepada kedudukan Tengku Adnan sebagai Ahli Parlimen.

11.02 pagi – Pendakwa bermula. Hanya denda <RM2k tidak mencukupi, kata Ketua Pendakwa Raya, Julia Ibrahim. Hakim bertanya berapa jumlah yang difikirkan sesuai oleh pihak pendakwa. Tidak kurang dari RM2 juta, kata DPP, memetik keterangan tertuduh bahawa RM2 juta adalah “wang saku” untuknya.

12.45 tengah hari: Setelah hampir satu jam, Hakim Zaini bersedia menjatuhkan hukuman.

12.55 petang : Tengku Adnan Mansor telah dijatuhkan hukuman penjara 12 bulan, denda RM2 juta – penjara 6 bulan jika gagal. Hakim membenarkan hukuman digantung sementara menunggu rayuan.

Ku Nan akan hilang kelayakan bertanding sekiranya hukumannya tidak ditukar oleh Mahkamah Rayuan sebelum PRU15 berlangsung.

Namun demikian, kerusi Putrajaya masih dipegangnya sehinggalah rayuan dilupuskan dan hukuman dikekalkan.

Sumber Twitter @pamellalah

Pautan asal :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *