Jangkaan Lee Kuan Yew Terhadap Malaysia Menjadi Kenyataan

Mendiang Lee Kuan Yiew adalah negarawan dan pengasas kepada Singapura.

Di dalam buku One Man’s View of the World beliau ada menyatakan:

“Malaysia tidak mungkin berubah. Walaupun berjaya, semuanya hanya akan kembali ke titik asal, kerana masalah konflik antara kaum tidak dapat diselesaikan.

Sekalipun parti pembangkang berkuasa dan ingin menjatuhkan dasar asal yang memihak kepada orang asli dan mempromosikan Malaysia baru rakyat Malaysia, yang menyumbang kepada penduduk, sebahagian besar orang Melayu akan dihasut oleh penentangan terhadap sentimen perkauman untuk mengajar pemerintah dengan undi.

Pada akhirnya mereka hanya akan bertahan paling banyak satu pilihan raya umum, dan mereka harus membayar harga politik yang berat.

Lebih-lebih lagi, saya melihat bahawa pelbagai parti pembangkang (Pakatan) ini bersekutu hanya kerana ingin merebut kuasa. Secara umum, mereka tidak memiliki arah yang jelas tentang bagaimana memimpin dan mengurus negara … “

Kemenangan Pakatan Harapan pada pilihan raya ke-14 yang berakhir dengan terbubarnya kerajaan menunjukkan bagaimana jangkaan Lee Kuan Yew telah pun menjadi kenyataan.

Namun, tiada yang menjangkakan gelombang seterusnya. Setakat ini, gabungan pembangkang belum lagi berjaya melawan majoriti tipis yang dimiliki Perikatan Nasional.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *