Istana: Syarat Ismail Sabri Menjadi PM9 adalah Anwar Ibrahim Dilantik TPM

Mesej yang disampaikan oleh dua orang penting di Istana Negara kepada Perikatan Nasional bahawa Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong tidak akan memanggil Ismail Sabri Yaakob untuk mengangkat sumpah sebagai PM9 melainkan dia bersetuju untuk membentuk kerajaan perpaduan atau kerajaan yang bersatu dengan Pakatan Harapan dan bersetuju dengan pelantikan Anwar Ibrahim sebagai TPM.

Dua orang penting ini ialah Mohd Annuar Zaini dan Ahmad Fadil Shamsuddin, yang bukan sahaja menjadi penasihat Agong tetapi penyokong setia Anwar Ibrahim. 

Mereka jugalah yang didakwa telah membocorkan dokumen dan surat Istana Negara ke media sosial dan media arus perdana, beberapa yang diklasifikasikan dan dilindungi di bawah Akta Rahsia Rasmi.

Istana Negara menunjukkan bahawa Ismail Sabri tidak benar-benar memiliki majoriti, atau 114 kerusi, seperti yang didakwa, kerana beberapa sokongan, seperti yang berasal dari Sarawak, adalah bersyarat. 

Oleh itu, sokongan bersyarat tidak boleh dianggap sebagai sokongan sebenar, kata Istana Negara. Hujah ini diulang oleh pemimpin dan penyokong Pakatan Harapan.

Raja Petra Kamarudin dalam laman Malaysia Today mengkritik Agong dan menganggap tindakan YDPA melampaui kewibawaannya dan mendorong Malaysia ke ambang krisis perlembagaan yang lain. 

Menurutnya, kenyataan bahawa jawatan timbalan perdana menteri tidak diperuntukkan dalam Perlembagaan Persekutuan Malaysia menjadikannya lebih buruk. 

Ini sama dengan Agong secara efektif “meminda” Perlembagaan untuk memihak kepada sekutu politiknya dalam Pakatan Harapan.

Tambahannya lagi, Agong, yang secara perlembagaan harus berada di atas politik, berperanan sebagai panglima perang dan raja dalam politik Malaysia. Dan Agong bukanlah satu-satunya Raja Melayu yang terlibat dalam konspirasi ini untuk menyekat Ismail Sabri daripada mengambil alih sebagai perdana menteri Malaysia.

Mungkinkah ini yang dimaksudkan titah YDPA sebelum ini untuk menjamin kestabilan politik negara.

Artikel ini diterjemah dan diolah daripada Malaysia Today.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *