5 Sebab Belanjawan 2021 Perlu Ditolak Ahli Parlimen

Selepas beberapa penangguhan, hari esok bakal menjadi penentuan sama ada Belanjawan 2021 diluluskan oleh Parlimen atau ditolak.

Beberapa kontroversi terpalit pembahagian Belanjawan tahun ini seperti isu dana menghidupkan JASA sebanyak 80 juta. Di sini kami berikan 5 sebab mengapa Belanjawan 2021 wajar ditolak Parlimen.

1. Langkah mengatasi COVID bukan fokus utama

Belanjawan 2021 mempunyai perbelanjaan terbesar dalam sejarah negara pada RM323 bilion. Dari amaun ini, RM237 bilion untuk perbelanjaan mengurus, RM69 bilion untuk perbelanjaan pembangunan dan hanya RM17 bilion untuk Dana Covid-19. RM323 bilion adalah 17% tinggi daripada jumlah perbelanjaan RM276 bilion yang diunjurkan untuk 2020. Dalam keadaan banyak dana khidmat kerajaan dipotong, belanjawan ini masih lagi tinggi dengan hanya 5% sahaja kenaikan dana pandemik.

2. Ambiguiti dalam dana pendapatan dan perbelanjaan

Ada banyak unsur samar-samar, antaranya belanjawan ini tidak menyatakan dengan jelas dan terperinci dari mana sumber pendapatan dan ke mana perbelanjaan akan dilaburkan secara terperinci.

Ini memberi banyak kelonggaran untuk terjadi ketirisan, dan untuk perbelanjaan pergi kepada kroni kerajaan. Ini boleh digunakan sebagai alat perlindungan sebagai sokongan politik dan kewangan.

3. Kenaikan hutang yang tinggi.

Kerajaan menaikkan had hutang kepada 60% daripada KDNK melalui Parlimen awal tahun ini. Namun, pada akhir tahun 2020, hutang tersebut diunjurkan pada RM874 bilion, yang merupakan 60.7% daripada KDNK, sudah melebihi had. Dan tiada langkah yang digariskan oleh kerajaan bagaimana hutang ini akan diuruskan.

4. Belanjawan mengeksploitasi dana persaraan untuk merangsang ekonomi

Termasuk dalam proposal terbaru kerajaan adalah membenarkan pengeluaran dana persaraan sehingga RM60 bilion. Walau bagaimanapun, ini tidak perlu kerana hanya sedikit ahli KWSP yang memerlukan pertolongan – 2.38 juta pekerja sendiri lebih memerlukan bantuan. Menggalakkan pengeluaran dana persaraan untuk merangsang ekonomi ini hanya langkah tidak bertanggungjawab oleh kerajaan.

5. Sifat Belanjawan yang bersifat populis

Contohnya dana untuk “memperkasakan” usahawan Bumiputera adalah sebanyak RM4.6 bilion. Di samping itu, ada RM6.5 bilion tambahan kepada Bumiputera untuk mendapatkan pendidikan tinggi yang berkualiti, menjadikannya RM11.1 bilion.

Ini berbeza dengan komuniti lain iaitu RM170 juta untuk pembangunan masyarakat Cina, dan RM100 juta untuk orang India. Seolah-olah mesej itu keluar dengan kuat bahawa akan ada rancangan yang kukuh untuk membantu kaum Bumiputera, yang menyasarkan kumpulan yang seharusnya membawa suara untuk Perikatan Nasional dan memperluas lagi perpecahan antara kaum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *